1-1-20- برنامه و برنامه ریزی استراتژیک چیست؟

1-1-20-1- تعریف و مفهوم
تعدادی از تعاریف ارائه شده برای برنامه ریزی استراتژیک به شرح زیر است:
برنامه ریزی استراتژیک متضمن همه اقداماتی است که منجر به تعریف اهداف شده و از آنجا به تعیین استراتژی های مناسب جهت دستیابی به آن اهداف برای کل سازمان منتج می گردد.
برنامه ریزی استراتژیک تلاشی سازمان یافته و منظم برای اتخاذ تصمیمات بنیادی و انجام اقدامات اساسی است که سمت گیری فعالیت های یک سازمان با دیگر نهادها را در چارچوبی قانونی شکل می دهد.
برنامه ریزی استراتژیک عبارتست از فرآیند دستیابی به اهداف بلند مدت و حیاتی سازمان در محیط رقابتی. بنابراین،تفاوت برنامه ریزی بلند مدت با برنامه ریزی استراتژیک تنها در لفظ ” محیط رقابتی و حیاتی ” خواهد بود. فرآیند تصمیم گیری در باره اهداف، منابع مورد نیاز برای نیل به اهداف و چگونگی تخصیص منابع سازمان را برنامه ریزی استراتژیک می نامند.
1-1-20-2- جنبه های مشکل ساز
نکته قابل توجه در تعاریف متعدد این است که هر صاحب نظر وظایف وماموریت های محدد وخاصی را برای برنامه ریزی استراتژیک در نظر می گیرد. سیر تکامل نظریات مدیریت استراتژیک موجب شده است که بعضی از تعاریف با نیاز امروزی منطبق نباشد. به تعریف زیر توجه نمایید:
برنامه ریزی استراتژیک مجموعه ای از تصمیمات برای فراهم آوردن زمینه وبستر،تعیین الگوها ومدل های لازم وفرآیندهای پردازش ورودی ها به نتایج مبتنی برشرایط تحت عنوان عناصر استراتژیک(چشم انداز،ماموریت، هدف،استراتژی و…) برای رسیدن به موقعیتی مناسب یا مطلوب در شرایط داخلی و با توجه به مقتضیات و الزامات محیط های کلان و رقابتی است.
1-1-21- تفاوت برنامه استراتژیک و استراتژی چیست؟
1-1-21-1- شرح موضوع
درحالی که برنامه استراتژیک مجموعه ای مستند ومدون از عناصر استراتژیک مانند چشم انداز، ماموریت ،ارزش ها،…. تا عملیات مورد نیاز برای تحقق اهداف واستراتژی ها است،استراتژی صرفا بیان یک تصمیم در یک نقطه زمانی برای کسب موقعیت مورد نظر با توجه به جمیع شرایط برون ودرون سازمانی است.می توان اینگونه گفت که استراتژی یکی از انبوه تصمیمات موجود در برنامه برای تحقق انتظارات ذی نفعان سازمان است.
بسیاری از صاحب نظران بر غیرفرآیندی بودن استراتژی تاکید دارند. استراتژی اثر بخش با کشف فرصت های استراتژیک آغاز می شود و با از بین رفتن و یا به ثمر رسیدن آن نیز از بین می رود. این دوران ممکن است کوتاه حتی کوتاه تر از برنامه سالیانه باشد و ممکن است متناسب با نوع فرصت، سالیان دراز به طول انجامد.
در این رویکرد، سازمان در عین حالی که برای بهبود کیفیت عملکرد خود برنامه ریزی کرده است “A” ، برای تشخیص فرصت های استراتژیک نیز فعالیت می کند ” B ” وهرگاه این فرصت درک شد “C ” استراتژی برای به فعلیت رساندن منابع بالقوه در فرصت، فعال می شود و در صورت موفقیت وحصول اثر بخشی، سازمان در سطح کاملاً متفاوتی از گذشته به کار می پردازد.
1-1-21-2- ابعاد مشکل ساز
در ابتدای توسعه نظریات در خصوص مدیریت استراتژیک، محور کلیدی در بیان نظریه، صرفا استراتژی بوده است. به مرور مبحث برنامه ریزی استراتژیک محور قرار گرفته است. اکنون کل فرآیند برنامه ریزی، اجرا، نظارت وکنترل وارزیابی تحت عنوان مدیریت استراتژیک پذیرفته شده است. اما هنوز هم هر سه دسته نظریات فوق، طرفداران خود را دارد.
براساس چارچوب این کتاب، بایستی پذیرفت که استراتژی صرفا یکی از مجموعه خروجی های برنامه ریزی استراتژیک تحت عنوان عناصر استراتژیک مانند اهداف،استراتژی ها ،خط مشی ها و… برای کسب موقعیت مناسب است.
1-1-22- تفاوت برنامه و برنامه ریزی چیست؟
1-1-22-1- شرح موضوع
برنامه بیان روشن، مستند و مشروح از مقاصد و تصمیمات است. برنامه خروجی فرآیند برنامه ریزی است؛ اما برنامه ریزی یک فرآیند پیوسته است که پیش از اتخاذ هر تصمیمی آغاز شده و پس از اجرای آن تصمیم ادامه یابد. برنامه ها تهیه شده و اجرا می گردند و نتایج آنها برای برنامه های جدید و در طول فرآیند برنامه ریزی مورد استفاده قرار می گیرند.
هر سازمان با توجه به مقتضات خود وبا استفاده از رویکرد وابزاری خاص ،بیانی واضح،مکتوب و مشروح از مقاصد و اهداف وبه طورکلی ارکان جهت ساز خود را درقالب سندی ارائه می دهدکه به آن برنامه گفته می شود. به مجموعه ای از رویکرد،مدل ،فرآیند وروش مورد استفاده برای تعیین عناصر جهت ساز وتعیین برنامه سازمان، برنامه ریزی گفته می شود.
1-1-22-2- جنبه های مشکل ساز
رویکرد سنتی و رایج بیان می دارد که استراتژی تدوین می گردد وبرنامه مجموعه ای از فعالیت ها واقدامات برای رسیدن به استراتژی است. این امر باعث می شود که پیوستگی میان استراتژی ها و سایر فعالیت ها از بین برود.
رویکرد شایسته این است که تدوین عناصر استراتژیک وسایر فعالیت های لازم برای تحقق آنها درهم تنیده شده باشد. دراین صورت خروجی برنامه ریزی مجموعه ای از عناصر استراتژیک در سطوح مختلف می باشد که از یکپارچگی و انسجام کافی وذاتی برخوردار است.

توجه: انتشار مطالب این سایت، در سایت های فروش الکترونیکی ممنوع است و در دیگر سایت ها بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

می خواهید بیشتر بدانید؟

دانلود کنید.

نیاز به مشاوره دارید؟ به پژوهش نیاز داری؟ نیاز علمی دیگری داری؟
اTISTAM.KIND OF STRATEGY.VZR با ما تماس بگیرید. با ما تماس بگیرید. نیاز خود را با ما در میان بگذار
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.